Statistisk prosesskontroll (SPC – fra engelsk “Statistical Process Control”) er en gren av statistikk som presenterer data grafisk i tidsserier, som dermed gir raskere forståelse av tallmaterialet og bedre formidling. SPC egner seg godt til bruk i forbedringsarbeid for å følge med hvordan kvaliteten i egne tjenester utvikler seg over tid. Les mer om SPC på www.helsebiblioteket.no
SPC gjør at man på en enkel og sikker måte og med små datamengder kan måle om iverksatte tiltak fører til forbedringer. Det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet “I trygge hender 24/7” benytter SPC i arbeidet med pasientsikkerhet.
Avdelingen kan iverksette nye tiltak for grupper av brukere eller for hele avdelingen. Et tiltak kan for eksempel være at alle brukere skal kartlegges for risiko for fall, sår eller underernæring med akkrediterte kartleggingsverktøy, som henholdsvis Stratify, Braden og MST. Andre forbedringstiltak kan være rettet mot forebygging av fall. Tiltak kan eksempelvis være bruk av stødige sko, fjerning av løse tepper og strøing av glatte trapper. Man kan her måle om forekomst av fall blir endret etter iverksetting av tiltaket. Et tredje eksempel er at tjenestekontoret kan sette inn tiltak for å redusere antall overliggerdøgn i sykehus for pasienter som er meldt utskrivningsklare.
Med IKOS SPC velger avdelingen hvilken kartlegging eller type av uønsket hendelse man vil se nærmere på. Målinger skal gjøres før og etter iverksetting av tiltaket. For den valgte kartleggingen eller hendelsen kan man måle antall eller %-andel av utvalgte brukere per dato i en periode, eller man kan velge en dato, og sammenligne resultater for brukerne denne dagen. Forbedringstiltaket iverksettes etter første måling, og gjentas når man forventer at effekt burde vært oppnådd. Man kan gjenta målingen flere ganger for å se om det blir flere effekter etter lengre tid.
2. Klikk “Nytt SPC prosjekt” og få opp boks for å starte prosjektet.
3. Velg sjekkliste eller hendelse som det skal måles på. Klikk på rullegardinen og få opp alle alternativer det er mulig å velge i din avdeling. Listen inneholder:
4. Beskriv prosjektet ved å gi det et navn. Man oppretter et SPC-prosjekt når man vil se om avdelingens forbedringstiltak gir effekt. Det kan være lurt å angi når prosjektet gjennomføres. Første måling gjøres før iverksetting av tiltaket. Andre og eventuelt påfølgende målinger gjøres etter at tiltaket er gjennomført.
5. Velg periode for første måling.
6. Velg brukere som skal inngå i målingen. Minst 15 brukere må inngå i målingen for å få et gyldig måleresultat. Det er 3 muligheter for utvalg av brukere:
7. Vis graf: Se forhåndsvisning av grafen. Prøv deg gjerne frem med å endre periode og/eller endre brukere som inngår i grafen for å se hva som gir nyttigst informasjon.
8. Lagre når du er fornøyd med første måling.
9. Avdelingens SPC-prosjekter lagres i en liste.
10. Legg til periode for å måle om iverksatte tiltak har hatt effekt.
11. Grafen viser resultatet av målingene; her for kartleggingen “Fallrisiko”.
Forstå standardavvik og kontrollgrensene
Kontrollgrensene i diagrammet er viktige for å få gyldige målinger. I vårt diagram vises kontrollgrensene som røde linjer, plassert med standard avvik fra gjennomsnittet på ± 3 sigma. Det handler om å forstå hva som er normale og hva som er spesielle variasjoner av måleresultatene. Noen variasjoner vil det alltid være. For å få signifikante resultater når vi måler om tiltaket har ført til en forbedring, så vil vi skille ut variasjoner som skyldes spesielle årsaker. Det er anbefalt å trekke en øvre og en nedre kontrollgrense ± 3 sigma fra gjennomsnittet, på samme måte som p-verdi 0,05 er anbefalt grense for signifikans ved vanlig statistikk. Normalt vil 99,73 % av datapunktene i diagrammet være plassert innenfor kontrollgrensene. Gjennomsnitt og kontrollgrense endrer seg fra måling til måling, og slik ser man om tiltaket har ført til forbedring eller ikke.