Taggene har en mikrofon som gjør at de hører ultralyden som ultralydenhetene sender ut. Hver ultralydenhet sender ut en unik kode som forteller hvor den står, feks “STUE AVDELING 1”. Når taggen mottar denne koden, rapporterer den koden tilbake til SmartVakt via WIFI-nettet. På den måten kan SmartVakt vite hvor taggen befinner seg. Det betyr også at taggene bare fungerer der hvor det er wifi-dekning, og normalt er det bare innendørs. Ultralyd fungerer også bare innendørs, så dette er et system for innendørs bruk. På noen få sykehjem har kommunen satt opp WIFI sendere utendørs, feks i en Sansehage. Da vil knappene på taggene fungere der, men posisjonen som blir rapportert er den siste sonen taggen ble detektert i før beboer gikk ut.
Siden ultralyd er en form for lyd, vil mikrofonen fungere best når den ikke tildekkes. Vi vet at ultralyden vanligvis går igjennom lett innetøy, som for eksempel en skjorte. Men det tar gjerne litt lenger tid før den hører ultralyden godt nok. For de ansatte er det viktig å bli detektert raskt. For eksempel når du går visitt på natta, vil du helst ikke gå lenger inn på beboerrommet enn du må. Dere bør derfor sette taggen et sted på uniformen som gjør at den hører ultralyden best mulig. For eksempel slik som vist på bildet under til venstre. Beboerne har taggen på armen.
Både beboertaggene og ansattetaggene skal kunne tåle en dusj. Men ingen av taggene skal legges i vann, og heller ikke holdes under krana.
For beboerne er det veldig enkelt. Trenger de hjelp, trykker de på knappen på taggen.
For de ansatte er det flere muligheter:
– svart knapp: Logge inn på nettbrett når du er i et rom med nettbrett.
– farget knapp: tilkalle hjelp fra nærmeste ansatt
– begge knapper samtidig: Panikkalarm
Når du trykker på en knapp, vil det lyse rødt eller grønt i en liten lysdiode. Det viser bare at det er strøm på taggen, og dette utnytter vi i en liten selvtest dere skal gjøre når dere logger dere på. Mer om det senere.
Det skjer av og til at en tag blir “tunghørt”. Dvs at mikrofonen ikke klarer å fange opp ultralyden godt nok. Det kan skje om mikrofonen blir tilgriset eller at taggen har blitt ødelagt av en eller annen grunn. Vi vet feks at det har hendt at en tag har blitt kjørt igjennom vaskemaskinen fordi en pleier har glemt å ta den av uniformen. Hvis det skjer må du ikke bruke den, for da er det ingen garanti for at den virker. Det skaper fort mye problemer for de ansatte om de går rundt med tagger som ikke virker eller ikke hører ultralyd. For å sikre deg at du går med en tag som fungerer, vil vi at du skal gjøre en liten sjekkeprosedyre når du logger deg på. Neste leksjon viser hvordan du gjør denne sjekken.
Dersom du skal ta i bruk en ny tag, kan det hende den er avskrudd. For å skru den på, holder du bare inne den svarte knappen i 6-7 sekunder til du ser at det blinker grønt i lysdioden. Så venter du 3-4 sekunder og trykker igjen. Dersom det da lyser grønt når du holder inne den svarte knappen, er den skrudd på.
Om du ser at det ikke lyser når du gjør den lille testprosedyren ved pålogging, er det lurt å sjekke om den er påskrudd. Hvis den ikke lyser er den enten tom for strøm eller det er noe annet galt med den.