Hva består SmartVakt institusjon av?

Ultralydanlegg

En viktig komponent i SmartVakt er ultralydanlegget. Ultralyden sendes ut fra noen hvite bokser som står rundt i taket på steder der beboerne vanligvis ferdes. Feks. på beboerrom, beboernes bad, i korridorer, stuer osv. Hver enhet sender ut en kode som sier hvor den står, feks “STUE B204”.

Eksempel på ultralydenhet

Tagger

Ultralyd er en form for lyd, men den har så høy frekvens (ca 35-45 kHz) at våre ører ikke kan høre den. Men ultralyden fanges opp av små enheter vi kaller tagger, som ansatte og beboere går med. Se bildene under. Når taggen hører ultralyden, sender den koden den mottar tilbake til SmartVakt via WIFI nettet. På den måten kan SmartVakt vite i hvilken “sone” taggen befinner seg. Det er også mulig å sette tagger på utstyr for å kunne lokalisere disse.

Eksempel på beboertag
Eksempel på ansattag

SmartVakt-telefonen

En annen viktig komponent, er SmartVakt-telefonen. Den skal du normalt gå med gjennom hele vakta. Til de aller fleste kundene våre har vi levert en helt vanlig Sony Xperia modell med berøringssensitiv skjerm, men man kan bruke en hvilken som helst smarttelefon. I dette kurset skal vi jobbe mye med den. SmartVakt 2.0 ligger som en egen app på telefonen. Du logger deg inn med brukernavn og pin-kode når du kommer på jobb, og logger deg ut når du går av vakt. Pin-koden velger du selv når du logger deg inn første gangen. Smartmobilene står til lading i en ladestasjon på vaktrommet når de ikke er i bruk.

Nettbrett

På alle installasjoner levert fram til og med 2020, er det installert nettbrett på beboerrommene. Disse brukes til å logge inn pasienter på rommet og vise utvalgt informasjon fra CosDoc. Fra og med 2021 har vi også levert SmartVakt Institusjon uten nettbrett. Tilsvarende informasjon presenteres i stedet på mobiltelefonen.

Nettbrett

Operasjonsklienten (OC)

Administrasjonsverktøyet for SmartVakt kaller vi Operasjonsklienten, eller bare OC. Den får du tilgang til fra en PC. Du logger deg inn med samme brukernavn og pin-kode som du bruker på telefonen. Hva du får tilgang til er styrt av hvilken rolle du har i SmartVakt. Som regel er det Superbrukere og Systemforvaltere som bruker denne mest, men andre som feks Sykepleiere kan også få tilgang hvis det er ønskelig. I OC kan man nullstille alarmer som ikke lar seg nullstille på annet vis, gi ansatte ny pin-kode om de har glemt den gamle, justere parametre og ta ut rapporter osv.

Tilkoblingsmuligheter

Til SmartVakt kan det også kobles til andre ting, feks sensorer av forskjellige typer som tråkkematte, bevegelsessensor, dørmagnet, snortrekkslarm osv. Se eksempler på bildene under. Porttelefon(er) kan også tilkobles.

Operasjonsklienten (OC)

Tråkkematte
Bevegelsessensor
Porttelefon

WIFI-nettet

SmartVakt Institusjon trenger et WIFI-nett for å virke. Det er det vanligvis kommunens IT-avdeling som er ansvarlig for. Telefonene og nettbrettene bruker WIFI-nettet til å kommunisere over, og meldinger fra taggene formidles også via WIFI-nettet. Et fungerende WIFI-nett er derfor helt nødvendig for at SmartVakt skal fungere. WIFI-aksesspunktene står vanligvis også i taket rundt i bygget, og på bildet til høyre ser du et eksempel fra en produsent.

Eksempel på et WIFI aksesspunkt

Ultralyden fungerer bare innendørs, og WIFI-nettet bygges vanlivis også bare ut for å dekke områdene innendørs. SmartVakt Institusjon er derfor laget for innendørs bruk. Tar du telefonen og går ut, vil den fort falle ut av WIFI-nettet, og ikke lenger fungere. Det vil si at du ikke får alarmer og heller ikke kan ringe. Noen få steder er det montert WIFI sendere utendørs for å dekke et utvalgt område,- som en Sansehage. Da vil telefonene kunne virke der, og det er mulig å tilkalle hjelp med taggen. Men ultralyden vil ikke fungere ute, så du vil da bli rapportert i den siste sonen du ble oppdaget i før du gikk ut.

Hospital IT har en egen variant for hjemmetjenesten, kalt SmartVakt Felt. Den er beregnet for å virke utendørs.

Post a comment

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.